Kurssit

Nihil Interit järjestää monipuolisesti erilaisia runouteen liittyviä kursseja.

Voit paitsi tulla järjestämillemme kursseille, myös tilata laajasta kurssitarjonnastamme omalle ryhmällesi runouden ammattilaisen vetämän lyhytkurssin. Kurssejamme ovat hyödyntäneet esimerkiksi kirjoittajayhdistykset, sanataidekoulut ja työpaikkojen tyhy-päivät. Lue lisää tilauskursseistamme!

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: kurssit@nihilinterit.fi

Tulevat kurssit

Kevät 2022

Kohti omaelämäkerrallista ääntä -runokurssi (etäopetus, helmikuu 2022)

Runoilija Irina Javnen ohjaamalla viikonloppukurssilla etsitään omaelämäkerrallista ääntä runossa.
Syntyykö se sukupolvien historiasta, kielestä vai jostakin dokumentista? Voisiko runolla löytää kadonneen, unohdetun tai jopa kielletyn tunteen tai historian?

Toteutus ja käytännöt:
Kurssi toteutetaan etäyhteyksin Zoomin kautta la 12.2. sekä su 13.2. klo 10-17. Kurssipäivään sisältyy tunnin mittainen ruokatauko.

Kurssilla kirjoitetaan runoja omaan elämään tai suvun historiaan liittyvistä maisemista, tiloista, esineistä, asiakirjoista tai valokuvista. Voit itse valita, mikä tuntuu parhaiten avaavan polun menneisyyteen. Voit lähteä liikkeelle myös pelkästään kielestä, mitä erilaisia kerrostumia avautuu, kun kieltä havainnoidaan tarkkaan. Kun sanoja pysähtyy katsomaan, kuuntelemaan ja maistelemaan tarkemmin kuin arjessa, löytää asioita, joita ei ole aiemmin huomannut.

Aiheina mm.
• Omaelämäkerrallinen materiaalin hyödyntäminen
• Ympäristö, maisema ja tilat omaelämäkerrallisen kirjoittamisen lähteenä
• Oma kieli, omat metaforat
• Miten elämää sanoitetaan runoksi

Lähteet:
Näkökulmia kertomuksen tutkimukseen (SKS, 2009)
Toim. Samuli Hägg, Markku Lehtimäki ja Liisa Steinby

Sanat että hoitaisimme: terapeuttinen kirjoittaminen (Duodecim, 2009)
Toim. Juhani Ihanus

Tilan poetiikka (Nemo, 2003)
Gaston Bachelard

Elämänkaarikirjoitus ja ihmisen vuodenajat (Kirjapaja, 2009)
Pepi Reinikainen

Hinta ja ilmoittautuminen:
70€ Nihil interitin jäsenille sekä opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille. 80€ ei-jäsenille ja alennusryhmiin kuulumattomille.

Kurssille otetaan 12 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittaudu viimeistään ma 7.2. sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi).

Kirjoita ilmoittautumisviestiin kurssin nimi, koko nimesi, postiosoitteesi ja se, oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

—–

Olen X: verkkokurssi runon kirjoittajille (etäopetus, helmikuu-toukokuu 2022)

Kaipaatko runouden työkalupakkiisi lisää välineitä? Haluaisitko kuulla, minkälaiset seikat runoilijoita kiinnostavat kirjoittamisessa juuri nyt?

Kolmatta kertaa järjestettävällä kurssilla tutustutaan runon kirjoittamiseen kirjoitusharjoituksin ja keskustelemalla.

Kurssin voit käydä vaikka vuosittain, sisältö vaihtuu joka kerta!

Toteutus:
Verkko-opetus Zoomissa neljänä lauantaina (19.2., 12.3., 23.4., ja 21.5.) klo 10-14:

Työkalupakki 1.
Lea Kalenius 19.2. Draamalliset menetelmät runojen kirjoittamisessa.

Työkalupakki 2.
AP Kivinen 12.3. Muistin valokuvat ja kokemukset tekstin lähtökohtana.

Työkalupakki 3.
Henriikka Tavi 23.4. Fragmenteista ja vähän ei-inhimillisestä.

Työkalupakki 4.
Kimmo Räntilä
21.5. Ekoteemoista ja W.S. Merwinin runouden kääntämisen vaikutuksesta omaan kirjoittamiseen.

Ilmoittaudu 10.2. mennessä sähköpostilla osoitteeseen kurssit@nihilinterit.fi

Kirjoita otsikkokenttään “Olen X ilmoittautuminen” ja viestiin nimesi, postiosoitteesi, sekä oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

Hinta:

70 e Nihil Interitin jäsenille, opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille ja 80 e muille.

Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

—–

Zen kirjoittamisessa ja runoissa (etäopetus, maaliskuu 2022)

Kirjailija Mikko Väänäsen kurssilla lähestytään runojen kirjoittamista zenin näkökulmasta.

Tavoitteena on löytää aloittelijan mieltä ja läsnäoloa kirjoittamiseen. Kurssilla tehdään yksinkertaisia kirjoitusharjoituksia, jotka avaavat kirjoittamiseen liittyviä tukoksia. 

Kurssi toteutetaan verkko-opetuksena Zoomissa 18.-20.3. 2022

Ohjelma:

pe 18-20.00: Myötätunto kirjoittamisessa.

la 10-16.00: Aloittelijan mieli, lempeitä harjoituksia ja tekstiesimerkkejä.

su 10-16.00: Jatkoharjoituksia kurssilla syntyneen luonnosmateriaalin ja havaintojen pohjalta.

Hinta ja ilmoittautuminen:

70e Nihil interitin jäsenille sekä opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille. 80e ei-jäsenille ja alennusryhmiin kuulumattomille.

Kurssille otetaan 12 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittaudu viimeistään ma 14.3. sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi). Kirjoita ilmoittautumisviestiin kurssin nimi, koko nimesi, postiosoitteesi ja se, oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

“Rakkaus, kuolema, keskiyö & aamu – hyvinvointia kirjoittamisen keinoin” (etäkurssi, toukokuu 2022)

Oletko joskus miettinyt, mitä juuri sinulle tarkoittaa rakkaus? Mitä kaikkea kuolema on? Mitä on keskiyö? Entä aamu?

Olisitko kiinnostunut tutkimaan suhdettasi näihin käsitteisiin osana luottamuksellista, sanojen taakse katsovaa ryhmää?

Ryhmän tapaamiset koostuvat lempeistä kirjoitusharjoituksista, jotka ohjaavat tutkimaan omia käsityksiä annetuista teemoista. Tapaamisissa omista oivalluksista on mahdollista jakaa ryhmälle. Kaikki jakaminen on kuitenkin vapaaehtoista. Harjoitusten tärkeimpänä tavoitteena on saada kontakti omaan itseen.

Ryhmän toiminnan tavoitteena on hyväksyvä kohtaaminen, luottamus, rentous, yhteisyys ja itsetuntemuksen kehittäminen. Ryhmän maksimikoko on 8 henkeä.

Ryhmän ohjaa runoilija, luovan kirjoittamisen ohjaaja Terhi Forssén, osana kirjallisuusterapiaohjaajan opintojaan. On hyvä huomata, että kyse ei ole terapiaryhmästä, vaan itsetuntemusta lisäävästä toiminnasta kirjoittamisen keinoin.

Ryhmä kokoontuu toukokuusa Zoomin välityksellä kahtena viikonloppuna:

-pe 6.5. klo 18–20

-la 7.5. klo 10–14

-su 8.5. 10–14

-su 22.5. klo 10–16 

Hinta 70 € Nihilin jäsenille, työttömille ja eläkeläisille, 80 € muille.
Voit ilmoittautua mukaan 25.4. mennessä lähettämällä sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi) tiiviin motivaatiokirjeen, jossa kerrot yhteystietosi ja sen, miksi haluaisit mukaan. Ryhmään osallistuminen edellyttää sitoutumista ryhmän aikatauluihin. Ryhmän ohjaaja on ilmoittautuneisiin puhelimitse yhteydessä ennen kurssipaikan varmistamista.

KSL tukee kurssin toteuttamista.Syksy 2021

Olen X: Nihil Interitin verkkokurssi runon kirjoittajille (etäopetus, loka-joulukuu 2021).

Kaipaatko runouden työkalupakkisi lisää välineitä? Haluaisitko kuulla, minkälaiset seikat runoilijoita kiinnostavat kirjoittamisessa juuri tällä hetkellä?

Nyt jo toista kertaa järjestettävällä kurssilla tutustutaan runon kirjoittamiseen tekemällä käytännönläheisiä harjoituksia ja keskustelemalla.

Tämän kurssin voit käydä vaikka vuosittain, sillä kurssin sisältö vaihtuu joka kerta!

Kurssi toteutetaan verkko-opetuksena Zoomissa neljänä lauantaina klo 10-14:

Työkalupakki 1. Juha Rautio 9.10. 

Työkalupakki 2. Mikko Väänänen 23.10.

Työkalupakki 3. Karri Kokko 13.11.

Työkalupakki 4. Miia Toivio 11.12.

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu 1.10. mennessä sähköpostilla osoitteeseen kurssit@nihilinterit.fi. Kirjoita otsikkokenttään “Olen X ilmoittautuminen” ja viestiin nimesi, postiosoitteesi, sekä oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

Hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80 €, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle, joka ei ole jäsen 90 €, ja muille ei-jäsenille 105 €. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Kurssi saa KSL-opintokeskuksen kurssitukea.

—–

Runoilija Niina Oisalon kurssi: Lumipalloefekti – miten kerryttää kaunokirjallisia tekstejä? (etäopetus, syys-lokakuu/ 2021)

Lumipalloefekti-kurssin aikana etsimme yhdessä keinoja, joilla päästä yli kirjoittamisen vastuksista ja kerryttää kaunokirjallista tekstiä.

Tutustumme mm. materiaalin metsästämiseen, menetelmälliseen kirjoittamiseen, erilaisiin kirjoitustekniikoihin, ja keskustelemme kirjoitusrutiineista.

Kurssi perustuu sekä ohjaajan valmistelemiin tehtäviin että yhteisiin keskusteluihin, ja se toteutetaan etäyhteyksin Zoomin kautta kahtena viikonloppuna: 18.–19.9. ja 2.–3.10. 2021 klo 10-15 (välissä ruokatauko).

Tarvitset kurssille osallistuaksesi verkkoyhteyden, tietokoneen ja uteliaan mielen.

Ohjaajana toimii runoilija ja kirjoittamisen ohjaaja Niina Oisalo.

Kurssin hinta on Nihil Interitin jäsenelle 80 €, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle, joka ei ole jäsen, 90 € ja muille ei-jäsenille 105 €.

HUOM! PIDENNETTY ILMOITTAUTUMISAIKA! Ilmoittaudu kurssille viimeistään 13.9. sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi). Ilmoittautumisviestistä tulisi käydä ilmi koko nimesi, postiosoitteesi ja se, oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

—–

Kevät 2021

Olen X: Nihil Interitin verkkokurssi runon kirjoittajille

Kaipaatko runouden työkalupakkiin lisää välineitä? Mietitkö mistä ottaa inspiraatiota? Pohdituttavatko runouden monet minät, x:t ja y:t tai pyörivätkö päässä ihan vain sanat?

Kurssin tarkoituksena on tutustuttaa kirjoittaja runouden eri osa-alueisiin monipuolisesti ja vaihtuvien vetäjien johdolla. Kurssi toteutetaan verkko-opetuksena Zoomissa 4 tapaamiskerralla, 4 oppituntia per kerta (helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu).

Johdanto: inspiraatio, kirjoittamisen sytyttäminen, ideointi – Lauantaina 27.2 klo 10-14. Tapaamisessa käydään läpi erilaisia tapoja saada kirjoittaminen käyntiin. Vetäjänä Terhi Forssén.

Työkalupakki 1. Runo ja kuva – Lauantaina 27.3. klo 10-14. Kurssilla tutustutaan runon vertauskuvallisuuden keinoihin. Vetäjänä Sanni Purhonen.

Työkalupakki 2. Omaelämäkerrallisuus ja runon minät. Lauantaina 17.4. klo 10-14. Kurssilla käsitellään erilaisia omaelämäkerrallisuuden aineksia: kieltä, historiaa, tilaa, maisemaa sekä dokumentteja. – Vetäjänä Irina Javne.

Työkalupakki 3. Kieli ja sanat. Lauantaina 15.5. klo 10-14. Kurssilla pureudutaan kielen rekistereihin ja runon ilmaisuvoimaan sanatasolla. – Vetäjänä Juha Rautio.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 24.2. mennessä: sanni.purhonen(a)pp.inet.fi.

Kurssi saa KSL-opintokeskuksen kurssitukea.