Nokturno.fi hakee uutta päätoimittajaa – deadline hakemuksille 5.11.

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n ylläpitämä digitaalisen ja kokeilevan runouden sivusto Nokturno hakee uutta päätoimittajaa vuoden 2022 alusta alkaen.

Vuodesta 2005 toimineen sivuston päätoimittaja kokoaa 4-6 kertaa vuodessa ilmestyvät numerot, koordinoi sivuston projekteja ja pitää yhteyttä yhteistyökumppaneihin. Tehtävässä edellytetään alan tuntemusta ja kiinnostusta sen kehitystä kohtaan, hyviä vuorovaikutustaitoja sekä sujuvaa suomen ja englannin osaamista. Päätoimittajaksi voi hakea myös työparina.

Työssä Nokturnon päätoimittajana pääset näkemään läheltä sekä kotimaisen että ulkomaisen digitaalisen ja kokeellisen runouden kukoistavan alan. Työhön kuuluvien yhteistyöverkostojen kautta pääset tutustumaan uusiin tekijöihin ja suuntauksiin ja olet vaikuttamassa siihen, minkälaisia mahdollisuuksia digitaalisen kirjallisuuden tekijöillä ja lukijoilla sekä Suomessa että kansainvälisesti on. Sivustolla on myös perinteisesti ollut matalat raja-aidat muihin taiteenlajeihin, kuten äänitaiteeseen, visuaalisiin ja esittäviin taiteisiin sekä kokeellisia ja uusia kirjallisuuden lajeja käsittelevään akateemiseen ja esseistiseen kirjoittamiseen.

Päätoimittajana vastaat edellämainittujen lisäksi sivuston toiminnan budjetoinnista, talousseurannasta ja rahoitushauista yhteistyössä Nihil Interitin hallituksen kanssa. Vastuualueisiin kuuluu myös tiedotus, ensisijaisesti sosiaalisen median kautta. Ohjelmointitaitoja ei vaadita, mutta päätoimittajan työhön kuuluu myös sivuston WordPress-pohjaisen julkaisujärjestelmän käyttö.

Tässä työssä uudet projektit syntyvät usein vuoropuhelussa yksittäisten ja institutionaalisten toimijoiden kanssa, ne voivat olla uusia teoksia, teosten tuotantomalleja tai esimerkiksi tapahtumia. Etsimmekin tekijää, jolla on avoin suhtautuminen erilaisiin teoskonsepteihin ja yhteistyömalleihin sekä halua kehittää sivuston toimintaa ja alaa laajemmin yhteistyössä sekä jo olemassaolevien että uusien kumppanien kanssa. Tukena työssä on Nokturnossa vuosien varrella toimineiden tekijöiden verkosto, josta löytyy osaamista niin ohjelmoinnista kuin graafisesta suunnittelusta ja kääntämisestäkin.

Työ on osa-aikainen ja viikoittainen työmäärä vaihtelee toimitusprosessin ja projektien vaiheiden mukaan. Tämänhetkinen rahoitus mahdollistaa 500,00 euron kuukausipalkan vuoden 2022 loppuun, mikä edellyttää noin 20% kuukausittaista työaikaa. Työ alkaa 1.1. 2022 tai sopimuksen mukaan tammi-maaliskuun aikana.

Toivomme hakemukset 5.11.2021 mennessä osoitteeseen: puheenjohtaja@nihilinterit.fi.

Liitä mukaan hakemukseen ansioluettelosi. Valitut hakijat kutsutaan haastatteluun marras-joulukuussa ja valinnasta ilmoitetaan joulukuun aikana.

Lisätiedot ja kysymykset:

Juha Rautio

hallituksen puheenjohtaja/ Runoyhdistys Nihil Interit ry
puheenjohtaja@nihilinterit.fi

Sinustako Nihilin kurssiohjaaja? Kurssi-ideoita otetaan vastaan!


Nihil Interit etsii virkeitä näkökulmia runouden opettamiseen. Haluaisitko vetää viikonloppukurssin tai sopisiko aikatauluihisi parhaiten yksi opetuspäivä Olen X -kurssilla?

Lähetä meille kurssi-ideasi, alustava aikataulu sekä lyhyt kuvaus itsestäsi opettajana 15.11. 2021 mennessä osoitteeseen  kurssit@nihilinterit.fi. Toivomme, että ideastasi välittyisi kurssin oppimistavoite sekä esimerkinomaisesti jotakin opetusmenetelmistä. 

Nihilin viikonloppukurssit ovat laajuudeltaan n. 14-16 oppituntia, ja opettamisesta maksetaan palkka. Nyt haettavat kurssisuunnitelmat on tarkoitus toteuttaa syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Voimme toteuttaa 4-5 kurssia lukuvuoden aikana. 

Vastaamme kurssi-idean lähettäneille marraskuun loppuun mennessä. Jos olet pikemminkin innokas kurssien kävijä, voit myös ehdottaa, millaiselle kurssille haluaisit osallistua!

Nyt! Lue runopalkintoraadin lyhyet kommentit Turussa palkituista teoista ja teoksista!

Nihil Interitin runouspalkinnot 2021 // Palkintoraadin lyhyet perustelut voittajista

Runoteos:

Susinukke Kosola – Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista. (Sammakko, 2021).

Susinukke Kosolan neljäs runoteos Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista on moni-ilmeinen ja taidokas sukellus yksinäisyyden ja yhteyden teemoihin. Kaiken taustalla vaikuttaa kysymys siitä, kuinka elää merkityksellistä elämää nykykapitalismin aikana. Kosolan ilmaisussa yhdistyvät sulavasti arkinen ja sen varrella koetut merkitykselliset, pysäyttävät ja koskettavat hetket.

Myös fyysisenä kappaleena teos on vaikuttava. Sivuilla vuorottelevat musta ja turkoosi teksti, jotka tilanteesta riippuen asettuvat paperille mitä moninaisimmin tavoin. Tämän lisäksi kirjan sivuilla törmää graafisiin muotoihin ja kuvioihin, jotka rytmittävät teosta hyvin ja luovat omia merkitysyhteyksiään sen sisällä. Kirjan kansipaperin sisäpuolelta löytyy vielä 23-kohtainen manifesti, joka entisestään laajentaa teosta.

Runousteko:

Linkki maailman runouteen – Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston tuottama käännösrunouden viitetietokanta.

Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston tuottama käännösrunouden viitetietokanta Linkki maailman runouteen on alunperin alkanut 1970- ja 1980-luvuilla kerättynä runosuomennosten kortistona, joka on sittemmin siirretty verkkoon kaikkien saataville. Tietokannasta löytyy tietoa etenkin runoantologioissa, runous- ja kirjallisuuslehdissä julkaistuista käännöksistä, jotka yleensä jäävät perinteisempien hakukoneiden tavoittamattomiin. 

Tietokanta on korvaamaton työkalu kääntäjille, runoilijoille, tutkijoille, kirjastoille ja kaikille runoudesta kiinnostuneille. Sen kautta on helppo selvittää esimerkiksi onko jotakin runoa suomennettu tai montako eri suomennosta jostakin runosta on ilmestynyt. Kaiken kaikkiaan tietokanta sisältää yli 35 000 viitettä, ja sitä päivitetään yhä aktiivisesti. Myös Helsingin kaupunginkirjasto osallistuu tietokannan ylläpitoon. Tietokanta löytyy osoitteesta runotietokanta.kaupunginkirjasto.lahti.fi

Pitkä versio palkintoraadin kommenteista julkaistaan Tuli & Savun numerossa 4/21.

Susinukke Kosolan ”Turkoosi vyöhyke” on Nihil Interitin vuoden 2021 runoteoskisan voittaja – vuoden runousteosta palkitaan Lahden kaupunginkirjasto

Susinukke Kosola (s. 1991) on vuoden 2021 Nihil Interitin vuoden runoteospalkinnon voittaja teokselllaan ”Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista”. Vuonna 2020 palkinnon voitti Miia Toivio teoksellaan ”Sukupuutot”. Kuva Aleks Talve

Turkulaisen Daniil Kozlovin eli Susinukke Kosolan Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko, 2021) on runoyhdistys Nihil Interitin valinta vuoden 2021 runoteokseksi.

Kosolan teos yhdistelee onnistuneesti runouden ja lyhytproosan tyylilajeja ja on kieleltään poikkeuksellisen luova ja värikäs.

Teosta on luonnehdittu teosarvioissa ”postmodernismikriittiseksi” ja sen voi nähdä edustavan myös tuoreempaa metamodernistista suuntausta suomalaisessa kirjallisuudessa.

Teosten valintaprosessista julkaistaan laaja tausta-artikkeli Tuli&Savu-lehden loppuvuoden numerossa 4/21. Runopalkintoja on jaettu vuodesta 2013 alkaen. 

Vuoden runousteko myönnettiin Lahden kaupunginkirjaston runotietokannalle

Nihil Interitin runopalkintoraadissa vaikuttivat tänä vuonna Tuli&Savu -lehden toimittaja Atte Koskinen, runoilija Johanna Santala, runoilija Anja Erämaja ja tutkija/kriitikko Miikka Laihinen.

Vuoden runoustekona raati palkitsee Lahden kaupunginkirjaston pitkäikäisen Linkki maailman runouteen -käännösrunouden viitetietokannan.

Raati arvioi tietokannan olevan erityisesti tutkimuskäyttöön poikkeuksellisen rikkaan työkalun. Tietokantaa on alettu keräämään 1970-80-luvuilla ja sitä päivitetään yhä.

• Susinukke Kosola ja Linkki maailman runouteen -tietokanta palkitaan Turun Kirjamessuilla Agricola-lavalla (A-halli) perjantaina 1.10. klo 12.30 alkaen.

Runografi julkaistu verkossa – julkistamisbileet Helsingin Oodissa 26.10.

Runografi toimii uudenlaisena yhdistelmänä runouden verkkokatalogia, osallistavaa kirjallisuuskritiikkiä, luovaa luettelointia ja keskustelualustaa.

Kauan odotettu Runografi-sivusto on nyt julkaistu verkossa

Runografi arvioi kaikki kustantamojen julkaisemat kotimaiset ja suomennetut runokirjat. Runografi luo runoudelle keskitetyn keskustelualustan, jossa voi jakaa lukukokemuksiaan tai teoksen nostattamia ajatuksia.

Runografi julkaistaan 30.9. ja julkkareita juhlitaan Helsingin keskustakirjasto Oodin 3. kerroksessa, Saarikoski-matolla tiistaina 26.10. klo 17-19. Tervetuloa!

Ohjelma:

klo 17.00 Mikä on Runografi? Daniil Kozlov esittelee.
klo 17.25 Runoilijat Olli Sinivaara ja Kaija Rantakari
klo 17.50 Keskustelu. Runokritiikki, mitä nyt? Daniil Kozlov, Vesa Rantama ja Maaria Ylikangas
Klo 18.30 Runoilijat Milka Luhtaniemi ja Aleksi Wilenius
Klo 18.50 Loppulausunto/manifesti

Kurssisyksy jatkuu – ”Olen X” – kurssilla tutustutaan runon kirjoittamiseen tekemällä käytännönläheisiä harjoituksia ja keskustelemalla.

Olen X: Nihil Interitin verkkokurssi runon kirjoittajille (etäopetus, loka-joulukuu 2021).

Kaipaatko runouden työkalupakkisi lisää välineitä? Haluaisitko kuulla, minkälaiset seikat runoilijoita kiinnostavat kirjoittamisessa juuri tällä hetkellä?

Nyt jo toista kertaa järjestettävällä kurssilla tutustutaan runon kirjoittamiseen tekemällä käytännönläheisiä harjoituksia ja keskustelemalla.

Tämän kurssin voit käydä vaikka vuosittain, sillä kurssin sisältö vaihtuu joka kerta!

Kurssi toteutetaan verkko-opetuksena Zoomissa neljänä lauantaina klo 10-14:

Työkalupakki 1. Juha Rautio 9.10. 

Työkalupakki 2. Mikko Väänänen 23.10.

Työkalupakki 3. Karri Kokko 13.11.

Työkalupakki 4. Miia Toivio 11.12.

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu 1.10.  mennessä sähköpostilla osoitteeseen kurssit@nihilinterit.fi. Kirjoita otsikkokenttään “Olen X ilmoittautuminen” ja viestiin nimesi, postiosoitteesi, sekä oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

Hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80 €, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle, joka ei ole jäsen 90 €, ja muille ei-jäsenille 105 €. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Kurssi saa KSL-opintokeskuksen kurssitukea.

Ilmoittautumisaikaa jatkettu – vielä ehdit ilmoittautua Niina Oisalon Lumipalloefekti-kurssille!

Oletko joskus kärsinyt kirjoittajan umpikujasta, valkoisen paperin kammosta? Tämä kurssi on sinulle!

Lumipalloefekti-kurssille voit ilmoittua 13.9. saakka

Lumipalloefekti-kurssin aikana etsimme yhdessä keinoja, joilla päästä yli kirjoittamisen vastuksista ja kerryttää kaunokirjallista tekstiä.

Tutustumme mm. materiaalin metsästämiseen, menetelmälliseen kirjoittamiseen, erilaisiin kirjoitustekniikoihin, ja keskustelemme kirjoitusrutiineista.

Kurssi perustuu sekä ohjaajan valmistelemiin tehtäviin että yhteisiin keskusteluihin, ja se toteutetaan etäyhteyksin Zoomin kautta kahtena viikonloppuna: 18.–19.9. ja 2.–3.10.2021 klo 10-15.00 (välissä ruokatauko).

Tarvitset kurssille osallistuaksesi verkkoyhteyden, tietokoneen ja uteliaan mielen.

Ohjaajana toimii runoilija ja kirjoittamisen ohjaaja Niina Oisalo.

Kurssin hinta on Nihil Interitin jäsenelle 80 €, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle, joka ei ole jäsen, 90 € ja muille ei-jäsenille 105 €.

ILMOITTAUTUMISAIKAA JATKETTU! Ilmoittaudu kurssille viimeistään ma 13.9. sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi). Ilmoittautumisviestistä tulisi käydä ilmi koko nimesi, postiosoitteesi ja se, oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

Tapahtuman kuva: Pen and paper by Guudmorning!

Lahden Runomaraton alkaa – Nihil Interit ja Tuli & Savu vahvasti mukana tapahtumassa

Torstaina 2.9. 2021 Runomaraton-festivaali käynnistyy Lahden
kaupunginkirjaston ja Runoyhdistys Nihil Interit ry:n kanssa
yhteistyössä kanssa järjestettävällä lukupiirillä. Pääkirjastossa
runoilijavieraana on tamperelainen runoilija Kristiina Wallin ja hänen
uusin teoksensa Meduusameri. Wallinia haastattelevat runoilija Juha
Rautio
ja kirjastolta Johanna Mattila.

Lauantaina 4.9. jatkamme lukupiiritapaamisella klo 13.00 Lahden
pääkirjastossa. Runoilijavieraana on Niklas Salmi runoteoksellaan Ihon
siniset joet juoksevat keltaiseen metsään. Mukana keskustelemassa
runoilija Arto Lappi ja kirjastolta Johanna Mattila.

Molemmat tilaisuudet streamataan Lahden kirjaston Youtube-kanavalla.

La 4.9. Kellari Bar:ssa järjestettävän Tuli & Savun iltaklubin aiheina ovat kääntäminen ja tumman sähköinen lausunta. Klubilla avataan Halu -numeron teemoja sekä tehdään katsaus tulevien numeroiden sisältöihin ja aiheisiin.

Illan keskustelussa kääntäjä, runoilija ja Shakespeare-tutkija Niko Suominen käy läpi kääntämisratkaisuja, joita hän on tehnyt lehden Halu-numerossa julkaistujen priapisten runojen kanssa. Priapinen runous on vanha eurooppalaisen runon perinne, joka on saanut alkunsa antiikin Roomassa mieskunnon jumala Priapokselle omistetuista hilpeän rivoista runoista. Millä tavalla vuosituhansia vanhat eroottiset hävyttömyydet ovat kääntyneet nykysuomelle? Minkälaista on tarttua tosissaan aiheeseen, joka karnevalismissaan on kaikkea muuta kuin vakava? Ja mistä ihmeestä on peräisin sana ”pemppu”?

Jyväskyläläiset Salla Partala ja Sauli Okker esittävät lausuttua ja laulettua runoutta elektronisten taustojen kera. Illan lopuksi Etelämäki & Hakkarainen Duo esittää Vesa Etelämäen tunnelmallisia kappaleita kahden kitaran säestyksellä. Sopii erityisen hyvin pimeneviin syysiltoihin.

Runomaratonin koko ohjelmistoon voi tutustua tapahtuman kotisivuilla.

Syyskauden kurssitarjonta alkaa: Niina Oisalon ”Lumipalloefekti”-kurssilla opetellaan kerryttämään kaunokirjallisia tekstejä

Oletko joskus kärsinyt kirjoittajan umpikujasta, valkoisen paperin kammosta? Jos, niin tämä kurssi on sinulle!

Lumipalloefekti-kurssin aikana etsimme yhdessä keinoja, joilla päästä yli kirjoittamisen vastuksista ja kerryttää kaunokirjallista tekstiä.

Tutustumme mm. materiaalin metsästämiseen, menetelmälliseen kirjoittamiseen, erilaisiin kirjoitustekniikoihin, ja keskustelemme kirjoitusrutiineista.

Kurssi perustuu sekä ohjaajan valmistelemiin tehtäviin että yhteisiin keskusteluihin, ja se toteutetaan etäyhteyksin Zoomin kautta kahtena viikonloppuna: 18.–19.9. ja 2.–3.10. 2021 klo 10-15 (välissä ruokatauko).

Tarvitset kurssille osallistuaksesi verkkoyhteyden, tietokoneen ja uteliaan mielen.

Ohjaajana toimii runoilija ja kirjoittamisen ohjaaja Niina Oisalo.

Kurssin hinta on Nihil Interitin jäsenelle 80 €, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle, joka ei ole jäsen, 90 € ja muille ei-jäsenille 105 €.

Ilmoittaudu kurssille viimeistään 6.9. sähköpostitse (kurssit@nihilinterit.fi). Ilmoittautumisviestistä tulisi käydä ilmi koko nimesi, postiosoitteesi ja se, oletko oikeutettu alennettuun kurssimaksuun. Ilmoittautuminen on sitova.

KSL tukee kurssin toteuttamista.

Vielä ehtii ehdotella! Vuoden runousteko hakusessa

Nihil Interit etsii vuoden runoustekoa. Se voi olla palkinto elämäntyöstä, nettipalvelu, kulttuuriteko esim. käännösrunouden saralla. Taikka sitten ei mitään näistä!

Vuonna 2020 vuoden runoustekona palkittiin Tuomas Timosen asetelmia_makulointi -performanssi. Performanssi vieraili myös Tuli & Savu -klubilla Turussa marraskuussa.

Ehdota omaa ehdokastasi meille 31 7. 2021 mennessä. Luovuuden käyttö on sallittua!

Lopullisen voittajan valitsee Nihil Interitin runopalkintoraati, joka valitsee myös vuoden runoteoksen viimeisen vuoden tarjonnasta.

Osoite ehdotuksille: info@nihilinterit.fi. Etanakusti polkee osoitteessa: Nihil Interit/ Runousteko, Karjalankatu 2 B 24, 00520 Helsinki.