Jäsenetu Annikin runofestivaaleilla: reilu kesäale tapahtuman pääsylipuista!

Annikin runofestivaali järjestetään Annikinkadun upeassa puutaloympäristössä Tampereella. Kuva: J.K. Ihalainen.

Kesäsesongin alkamisen kunniaksi Nihil Interitin jäsenet saavat alennusta Annikin runofestivaalien pääsylipuista.

11.6. järjestettävään tapahtumaan Tampereella voi ostaa 15€ arvoisia alennuslippuja (norm. 25€) festarin sisääntuloportilta.  Jäsenyyden voit todistaa maksetulla jäsenmaksukuitilla. Yhdistys on lisäksi aktivoimassa kesäkuussa e-jäsenkortteja, joilla vuodelle 2022 voimassaolevan maksetun jäsenyyden voi myös osoittaa.

Nihil Interit osallistuu Annikin runofestivaaleille myyntipöydällä. Olemme myös Annikki Off:in ohjelmistossa mukana yhteistyössä Viitapiirin kanssa.

Vuoden runousteko taas haussa – ehdota omaa suosikkiasi!

Nihil Interit etsii vuoden runoustekoa. Se voi olla palkinto elämäntyöstä, nettipalvelu, kulttuuriteko käännösrunouden saralla tai runousaiheinen tietokanta. Taikka sitten ei mikään näistä!

Vuonna 2021 runoustekona palkittiin Lahden kaupunginkirjaston tietokanta Linkki maailman runouteen.

Mikä on sinun ehdokkaasi tämän vuoden runousteoksi? Ehdota ehdokastasi meille 31 7. 2022 mennessä. Luovuuden käyttö on sallittua!

Lopullisen voittajan ehdotuksista valitsee Nihil Interitin runopalkintoraati, joka valitsee myös vuoden runoteoksen viimeisen vuoden tarjonnasta.

Osoite ehdotuksille: info@nihilinterit.fi. Etanakusti polkee osoitteessa: Nihil Interit/ Runousteko, Karjalankatu 2 B 24, 00520 Helsinki.

Nihil Interitille uusi hallitus – mukaan kiinnostavia uusia jäseniä!

Nihil Interit valitsi vuosikokouksessaan 23.4. itselleen uuden hallituksen.

Uusi kokoonpano on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa osaamista. Mukana on kolme uutta jäsentä. Nihil Interit toivottaa heidät tervetulleiksi toimintaan.

Maantieteellisesti hallitus levittäytyy pääkaupunkiseudulta Tampereelle, Hyvinkäälle ja Jyväskylään.

Juha Rautio
Juha Rautio jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana

Puheenjohtaja: Juha Rautio

Varapuheenjohtaja: Tuomas Taskinen


Ari-Pekka Kivinen (uusi jäsen)

Hanna Syrjämäki (uusi jäsen)

Elina Sallinen

Joel Oikari (uusi jäsen)

Hallituksen varajäseniksi valittiin Irina Javne, Terhi Forssén ja Saara Laakso.

Uusi hallitus pitää järjestäytymiskokouksen 13.5., jonka jälkeen selviävät tarkemmat roolit hallituskaudella.

Huomio kustantajat! Kilpailu juhlavuoden 2022 Nihil Interitin runouspalkinnoista on nyt alkanut!

Vuonna 2021 parhaana runoteoksena palkittiin Susinukke Kosolan ”Turkoosi vyöhyke – Tutkielma yksinäisyyden väriopista” ( Sammakko)

Runoyhdistys Nihil Interit jakaa valtakunnalliset runouspalkinnot tänä vuonna jo 10. kerran. Kisa vuoden 2022 palkintoja ennakoiden on nyt avattu.

Nihil Interit perusti vuonna 2013 runouteen keskittyvän kilpailun, jossa palkitaan sekä laadukas suomalainen runoteos että kiinnostava runousteko. Palkinnoilla halutaan kiinnittää huomiota monimuotoisen runouskentän ilmiöihin. Palkittavan kirjan ei tarvitse olla suomenkielinen.

Palkinnot luovutetaan voittajille Turun kirjamessuilla perjantaina 30.9. 2022. Palkinnoista päättää ammattilaisraati. Valinnoista kirjoitetaan perustelut, jotka julkaistaan runouslehti Tuli & Savussa.

Pyydämme teitä nyt lähettämään raadin arvioitavaksi kesäkuun 2021 ja toukokuun 2022 välisenä aikana ilmestyviä tai ilmestyneitä runoteoksia. Toivomme kilpailuun lähetettävistä teoksista lukukappaleet raadin jäsenille viimeistään 15.6. 2022.

Lista raadin jäsenistä kontaktitietoineen on lähetetty sähköpostissa aiemmin. Jos ette saaneet tietoja, olkaa yhteydessä toiminnanjohtaja Jari Nikkolaan (toiminnanjohtajaATnihilinterit.fi).

Kirjailijoilta mielenilmaus Ukrainan tilanteen johdosta: tukitapahtumassa mukana ukrainalaista kirjallisuutta, suomalaisen kirjallisuuden klassikoita, kääntäjiä ja nousevia lavarunoilijoita

Kirjailijat Ukrainan puolesta on tukitapahtuma Putinin Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden ukrainalaisten puolesta. Mukana on laaja ja monimuotoinen joukko kirjallisuusalan toimijoita. 

Helsingin Cinema Orionissa sunnuntaina 20.3. klo 13.00-16.30 järjestettävässä tapahtumassa esitetään valikoima ukrainalaista kirjallisuutta, esimerkiksi Serhiy Zhadanin ja Natalya Teramaen tekstejä. Lisäksi tukitapahtumassa esiintyy runsas määrä kirjailijoita, runoilijoita ja kääntäjiä, mm. Aulikki Oksanen, Riikka PeloMatti Kangaskoski ja Laura Lindstedt. Musiikkiesitykset nähdään Lyytiltä ja Petra Lampiselta.

Paitsi elämän perusedellytyksiä ja kansallista itsemääräämisoikeutta, Venäjän hallinnon invaasio uhkaa myös ukrainalaisten kirjailijoiden ilmaisunvapautta ja mahdollisuutta harjoittaa ammattiaan tulevaisuudessa.

Tapahtuman lipputulot luovutetaan lyhentämättöminä Suomen Punaiselle Ristille, joka välittää avun Ukrainaan ja sotaa pakeneville ukrainalaisille. Liput voi ostaa ennakkoon Orionin nettisivuilta tai ovelta tapahtumapäivänä, jos lippuja on vielä jäljellä.

Kirjailijat Ukrainan puolesta sunnuntaina 20.3. klo 13.00-16.30 elokuvateatteri Cinema Orionissa (Eerikinkatu 15, HKI). Liput 10€/ 20€/ 50€

• Esiintyjät: Klaus Maunuksela (avauspuhe), Helena Sinervo, Petra Lampinen & säestäjä, Matti Kangaskoski, Natalya Teramae, Riikka Pelo, Laura Lindstedt, Aulikki Oksanen, Lyyti, Tuomas Taskinen, Sirpa Kyyrönen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Kári Tulinius, Jyrki Kiiskinen, Reetta Pekkanen, Olli Heikkonen, Juha Rautio, Henrik Pathirane, Saila Susiluoto, Daniil Kozlov, Tuukka Pietarinen, Paavo Kässi, Pauliina Haasjoki, Elli Salo

Järjestäjät: Nuoren Voiman Liitto, Nuoren Voiman Säätiö, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Runoyhdistys Nihil Interit, Suomen PEN, Helsinki Poetry Connection, Lukukeskus, Kriittinen Korkeakoulu, Otava, Gummerus Kustannus, Teos, Elävän kuvan keskus ELKE ry/Cinema Orion, Siltala, Poesia, WSOY

Menivätkö ”Ukrainan runot” sinulta ohi? Kooste teksteistä on nyt julkaistu verkossa!

Nihil Interitin eRunobaarin teema ”aamu” tuotti Ukrainan sodasta kertovia runoja.

Julkaisimme syntyneitä runoja viikon ajan osoittaaksemme tukemme Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Yhdeksän runon setti julkaistiin alunperin Nihil Interitin somesivuilla.

”Runoviikon” päätyttyä julkaisemme runot www-sivuillamme vielä kerran.

Tekstit taltioivat hienosti sen inhimillisen pelon ja ihmetyksen, jonka vastikään Suomen lähialueilla puhjennut sotatilanne kirjoittajissa aiheutti. Siksikin ne ovat uudelleenjulkaisunsa ansainneet.

PS. Nihil Interit on mukana tuottamassa kirjailijoiden Ukraina-tukitapahtumaa Helsingissä maaliskuussa. Pysy kanavalla saadaksesi lisätietoja tapahtuman esiintyjistä ja pitopaikasta.

#solidaritywithukraine🇺🇦

Kulttuurialan duunia vailla? Hae Tekstin talon toiminnanjohtajaksi!

Tekstin talo – Textens hus ry hakee toiminnanjohtajaa 1.4. 2022 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Haemme näkemyksellistä, rohkeaa ja kulttuurityöstä innostunutta toiminnanjohtajaa käynnistämään Tekstin talon toiminnan. Oletko sinä etsimämme järjestö- ja kulttuurikentän ammattilainen?

Tekstin talon takana on yhdeksän tieteen ja taiteen järjestöä. Toiminta alkoi yhteisillä kokouksilla jo vuonna 2019.

Työtehtäviisi kuuluu Tekstin talon toimintaedellytysten luominen alusta asti: mm. toimitilojen etsiminen ja vuokraehdoista neuvotteleminen, Tekstin talon toimintamallin luominen, rahoituksen hakeminen, talouden suunnittelu, seuranta ja hallinnointi sekä viestintä. Työskentelet itsenäisesti mutta tiiviisti yhteistyössä Tekstin talon hallituksen kanssa ja toimit Tekstin talon edustajana ulospäin.

Kiinnostuitko? Katso lisätietoja tehtävästä Tekstin Talon kotisivuilta. Nihil Interit on yksi hankkeen takana olevista järjestöistä.

Nokturno jatkaa uuden päätoimittajan alaisuudessa – vuosi 2022 korkataan uudella numerolla maaliskuussa

Kirjallisuudentutkija ja kriitikko FT Miikka Laihinen on ounastellut fokusoivansa Nokturnon peräsimessä erityisesti lukijuuden kysymyksiin sekä taiteellisen ilmaisun ja tutkimuksellisten kontibuutioiden väliseen rajankäyntiin ja vuorovaikutukseen.

FT Miikka Laihinen toimii vuoden 2022 alusta Nokturno-sivuston päätoimittajana.

Nokturno ilmestyy vuonna 2022 neljä kertaa – vuoden ensimmäistä numeroa voi odotella julki maaliskuun aikana.

Yhtä aikaa maaliskuussa ilmestyvän numeron kanssa julkistetaan myös teoskutsu vuoden viimeiseen, temaattisesti yhtenäiseen numeroon.

Teemanumerosta on tarkoitus tehdä Nokturnossa kerran vuodessa toistuva ilmiö.

– Samaan aikaan kuka tahansa voi yhäti ehdottaa teoksia Nokturnoon, milloin tahansa, Laitinen lupaa.

Kulttuurialan ammattilaiset osoittavat parhaillaan mieltään Helsingin Senaatintorilla – lue tapahtuman manifesti kokonaisuudessaan täältä!

”Kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoilta on viety oikeus työntekoon ja elinkeinoon ja yleisöiltä oikeus kulttuuriin ja kokoontumiseen. Kulttuurija tapahtuma-ala on suljettu, sulku on kestänyt eri muodoissaan pian kaksi vuotta. Tämän täytyy olla viimeinen sulku. Vaadimme kulttuuritilojen ja -tapahtumien avaamista heti.

Rajoitustoimenpiteet ovat perustuneet riskiarvioihin, eivät todennettuun dataan. Yleisötapahtumien kieltäminen on ollut näytösluonteista, ei näyttöperusteista. Juridisia perusteita rajoituksille ei ole. Riskipistetaulukko eli räkäindeksi on juridiselta statukseltaan vain THL:n verkkosivu vailla taustadataa. Tapahtumien kieltäminen on ollut viestinnän, ei taudin torjunnan työkalu. Me vaadimme, että päätöksenteko pohjaa tutkittuun tietoon sekä todennettuun, avoimeen dataan.

Rajoituspolitiikka on kohdellut eri toimialoja epätasa-arvoisesti. Työn tekeminen, elinkeinon harjoittaminen, kulttuuri ja kokoontumisvapaus ovat kuitenkin perustuslaillisia oikeuksia pandemia-aikanakin. Emme enää suostu siihen, että kulttuuri ja tapahtuma-ala laitetaan aina ensimmäiseksi varmuuden vuoksi kiinni.

Sulkupolitiikka tapahtumien suhteen on ollut tempoilevaa. Rajoituksia on annettu lyhyellä varoitusajalla ja toisaalta äkilliset mielenmuutokset sulkujen höllentymisestä kuvastavat tietämättömyyttä alasta: peruttuja ja siirrettyjä kiertueita tai esityksiä ei voi nopeassa tahdissa palauttaa. Kulttuuri- ja tapahtuma-alaan kohdistuvia toimenpiteitä on suunniteltava yhdessä alan kanssa. Kun kulttuuri- ja tapahtuma-alan rajoituksia lähdetään purkamaan, se on tehtävä kulttuuri- ja tapahtuma-alan kanssa yhteistyössä. Vaadimme, että kulttuuri- ja tapahtuma-alaa kuullaan niitä koskevissa asioissa.

Tulevia epidemioita on ennakoitava varautumalla. Koronapandemia ei ole ohi. Emme tiedä, onko tulossa uusia aaltoja, ja miten ne terveyteemme vaikuttavat. Myös kokonaan uusia pandemioita voi olla tulossa. Me vaadimme konkreettisia toimenpiteitä: tartuntatautilain uudistus, terveydenhuollon kapasiteetin varmistaminen, tarkoitustenmukaisten yritystukien kehittäminen, kulttuuriviennin sitominen osaksi ulkomaankauppaa sekä freelancereiden sosiaaliturvan varmistaminen.

Kulttuurialan elpyminen tulee viemään aikaa. Kulttuuri-ja tapahtuma-ala freelancereineen on ajettu alas. Ammattilaisia on kadonnut ja vaihtanut alaa; alalle valmistuvia puolestaan odottaa hutera kenttä. Yrityksiä on kaatunut. Freelancereiden resilienssi on ollut kovalla koetuksella ja osa voi henkisesti todella huonosti. Rajoitukset ja epätasa-arvoinen pandemianhoito ovat virittäneet sosiaalisen pommin jonka laukeaminen on jo alkanut ja tulee kestämään vuosia. Vaadimme kulttuuri- ja tapahtuma-alan elpymiseen investointeja ja tukea.

Paras tuki on kuitenkin sallia työnteko. Meillä on ammattitaito järjestää tapahtumia, jotka muotoutuvat eri olosuhteisiin. Tapahtuma-ala osaa työnsä. Yleisöltä ei saa viedä osallistumisen mahdollisuutta. Siksi me vaadimme, että sulku on viimeinen ja suomalaiset pääsevät jälleen nauttimaan kulttuurista, urheilusta ja kokoontumisista. Kansalaisten terveyttä ei uhkaa vain virus vaan ennen kaikkea henkinen lamaannus ja näköalattomuus. Siksi vaadimme ovet täysin auki!”

(Ylläoleva teksti on lainattu suoraan Viimeinen sulku! -mielenosoituksen tiedotusmateriaaleista. Julkaisemme manifestin asian vakavuuden vuoksi kokonaisuudessaan. Mielenosoitus järjestetään Senaatintorilla Helsingissä 3.2. klo 12-14.)