2020 Nihil Interitin valtakunnallisten runouspalkintojen voittajat

Runoyhdistys Nihil Interitin valtakunnalliset runouspalkinnot on valittu. Miia Toivion Sukupuutot palkittiin vuoden runoteoksena ja Tuomas Timosen Asetelmia-makulointi -projekti runoustekona.

Nihil Interitin valtakunnalliset runouspalkinnot jaettiin TS Kirja -klubilla Turussa 22.10. Vuosittain palkitaan yksi kotimainen runoteos ja runousteko. Runousteko voi olla esimerkiksi tapahtuma, runouteen kytkeytyvä projekti, käännös tai elämäntyö.

Vuoden 2020 parhaana runoteoksena palkittiin Miia Toivion Sukupuutot (Teos 2019). Runoustekopalkinto myönnettiin Tuomas Timoselle monitaiteisesta projektista Asetelmia-makulointi (2016–). Palkintoesineinä palkitut saavat kumpikin kolmen monotypiatyön sarjan, jotka on valmistanut runoilija Juhana Vähänen.

Tämänvuotiseen palkintoraatiin kuuluivat toimittaja ja kriitikko Tuomo Karhu, runoilija Riina Katajavuori, runoilija ja kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen, Reetta Pekkanen (Tuli & Savu) ja Juha Rautio (Nihil Interit). Raadin koollekutsujana ja kilpailun tuottajana toimi Nihil Interitin toiminnanjohtaja Jari Nikkola.

Palkintoraadin kommentit voittajista

Toivio: ”Miia Toivion neljäs runokokoelma Sukupuutot (Teos 2019) vie lukijan asumaan asuntomessualueelle, maailmaan, jossa leipälaatikossa lukee BREAD ja ”elämä on ihanaa, ja minun elämäni on vielä ihanampaa”. Runojen hämmentynyt puhuja koettaa suoriutua onnestaan kauniisti, mukavasti, hyvin. Olemus kuitenkin säröilee. Lukija tunnistaa itsensä pingottuneista yrityksistä ulkoistaa olemassaoloamme ja ilmastoamme uhkaavat ongelmat. Tunne oman elämän merkityksettömyydestä ja riittämättömyydestä pyrkii pintaan jokaisesta tilkitsemättä jääneestä raosta”

”Sukupuutot on viisas ja mietitty, surumielinen mutta huumoria kaihtamaton teos. Esineenäkin kirja on poikkeuksellisen onnistunut, kansiliepeen tekijäkuvaa myöten kokonaistaideteos. Marjapuuronvärisessä kannessa katseen vangitsee (Mariaanien haudassako?) ylösalaisin leijuva muovipussi, jonka alla hopeoidut kirjaimet kelluvat kuin plankton. Kirjan ulkoasun on suunnitellut Jenni Saari”

Timonen: ”Asetelmia-makulointi on runoilija ja dramaturgi Tuomas Timosen masinoima monitaiteinen projekti. Timonen dokumentoi Instagram-tilillään (@asetelmia_makulointi) erilaisia, toinen toistaan kekseliäämpiä tapoja, joilla hän tuhoaa ja on joukkoistanut tuhoamaan runokokoelmansa Asetelmia (Teos 2013) makulointierän: 483 kappaletta eli 98 kiloa myymättä jäänyttä kirjaa.

”Asetelmia-makulointiprojekti osoittaa, kuinka hidasta, vaivalloista, kekseliästä ja lohdullista runokokoelman saattohoito voi olla. Ja miten runoteos kadotessaankin luo koko ajan itsepintaisesti uutta taidetta”