Nyt! Lue runopalkintoraadin lyhyet kommentit Turussa palkituista teoista ja teoksista!

Nihil Interitin runouspalkinnot 2021 // Palkintoraadin lyhyet perustelut voittajista

Runoteos:

Susinukke Kosola – Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista. (Sammakko, 2021).

Susinukke Kosolan neljäs runoteos Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista on moni-ilmeinen ja taidokas sukellus yksinäisyyden ja yhteyden teemoihin. Kaiken taustalla vaikuttaa kysymys siitä, kuinka elää merkityksellistä elämää nykykapitalismin aikana. Kosolan ilmaisussa yhdistyvät sulavasti arkinen ja sen varrella koetut merkitykselliset, pysäyttävät ja koskettavat hetket.

Myös fyysisenä kappaleena teos on vaikuttava. Sivuilla vuorottelevat musta ja turkoosi teksti, jotka tilanteesta riippuen asettuvat paperille mitä moninaisimmin tavoin. Tämän lisäksi kirjan sivuilla törmää graafisiin muotoihin ja kuvioihin, jotka rytmittävät teosta hyvin ja luovat omia merkitysyhteyksiään sen sisällä. Kirjan kansipaperin sisäpuolelta löytyy vielä 23-kohtainen manifesti, joka entisestään laajentaa teosta.

Runousteko:

Linkki maailman runouteen – Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston tuottama käännösrunouden viitetietokanta.

Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston tuottama käännösrunouden viitetietokanta Linkki maailman runouteen on alunperin alkanut 1970- ja 1980-luvuilla kerättynä runosuomennosten kortistona, joka on sittemmin siirretty verkkoon kaikkien saataville. Tietokannasta löytyy tietoa etenkin runoantologioissa, runous- ja kirjallisuuslehdissä julkaistuista käännöksistä, jotka yleensä jäävät perinteisempien hakukoneiden tavoittamattomiin. 

Tietokanta on korvaamaton työkalu kääntäjille, runoilijoille, tutkijoille, kirjastoille ja kaikille runoudesta kiinnostuneille. Sen kautta on helppo selvittää esimerkiksi onko jotakin runoa suomennettu tai montako eri suomennosta jostakin runosta on ilmestynyt. Kaiken kaikkiaan tietokanta sisältää yli 35 000 viitettä, ja sitä päivitetään yhä aktiivisesti. Myös Helsingin kaupunginkirjasto osallistuu tietokannan ylläpitoon. Tietokanta löytyy osoitteesta runotietokanta.kaupunginkirjasto.lahti.fi

Pitkä versio palkintoraadin kommenteista julkaistaan Tuli & Savun numerossa 4/21.