Susinukke Kosolan ”Turkoosi vyöhyke” on Nihil Interitin vuoden 2021 runoteoskisan voittaja – vuoden runousteosta palkitaan Lahden kaupunginkirjasto

Susinukke Kosola (s. 1991) on vuoden 2021 Nihil Interitin vuoden runoteospalkinnon voittaja teokselllaan ”Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista”. Vuonna 2020 palkinnon voitti Miia Toivio teoksellaan ”Sukupuutot”. Kuva Aleks Talve

Turkulaisen Daniil Kozlovin eli Susinukke Kosolan Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko, 2021) on runoyhdistys Nihil Interitin valinta vuoden 2021 runoteokseksi.

Kosolan teos yhdistelee onnistuneesti runouden ja lyhytproosan tyylilajeja ja on kieleltään poikkeuksellisen luova ja värikäs.

Teosta on luonnehdittu teosarvioissa ”postmodernismikriittiseksi” ja sen voi nähdä edustavan myös tuoreempaa metamodernistista suuntausta suomalaisessa kirjallisuudessa.

Teosten valintaprosessista julkaistaan laaja tausta-artikkeli Tuli&Savu-lehden loppuvuoden numerossa 4/21. Runopalkintoja on jaettu vuodesta 2013 alkaen. 

Vuoden runousteko myönnettiin Lahden kaupunginkirjaston runotietokannalle

Nihil Interitin runopalkintoraadissa vaikuttivat tänä vuonna Tuli&Savu -lehden toimittaja Atte Koskinen, runoilija Johanna Santala, runoilija Anja Erämaja ja tutkija/kriitikko Miikka Laihinen.

Vuoden runoustekona raati palkitsee Lahden kaupunginkirjaston pitkäikäisen Linkki maailman runouteen -käännösrunouden viitetietokannan.

Raati arvioi tietokannan olevan erityisesti tutkimuskäyttöön poikkeuksellisen rikkaan työkalun. Tietokantaa on alettu keräämään 1970-80-luvuilla ja sitä päivitetään yhä.

• Susinukke Kosola ja Linkki maailman runouteen -tietokanta palkitaan Turun Kirjamessuilla Agricola-lavalla (A-halli) perjantaina 1.10. klo 12.30 alkaen.