Onnittelut! Runografin järjestämän ”Debytoi kriitikkona!” -kilpailun on voittanut oululainen Veera Kiurujoki

Runoyhdistys Nihil Interitin hallinnoima Runografi-projekti lanseerataan julkisuuteen keväällä 2021.

Runografin järjestämä kriitikkokilpailu ”Debytoi kriitikkona!” on ratkennut. Raisa Marjamäen Ihmeellistä käyttäytymistä -teosta käsittelevässä voittajakritikissä Veera Kiurujoki onnistuu kirjoittamaan esiin teoksen maailman ja yhteiskunnallisten ilmiöiden välisen dialogin. Teos toimii ilahduttavana ponnahduslautana syvempiin teemoihin, ja kritiikki paljastaa jotain paitsi itse teoksesta myös maailmasta, johon se on julkaistu.

Kiurujoen helposti lähestyttävä ja kysyvä kirjoitustyyli ei lukitse merkityksiä paikoilleen, vaan kutsuu lukijaa ottamaan osaa keskusteluun. Teokset eivät näyttäydy osana mitään runouden hierarkiaa vaan elävässä yhteydessä ympäröivään maailmaan.

 “Hitaus, jolla elämä asettuu paikalleen, on kapinallista. Luonnolla on kapitalismin sykleistä välinpitämätön rytminsä – vuodenaikojen unohdettu historia. Suurkaupunki näyttäytyy banaalina. Se liittyy rahaan. Syrjäseutu on ääretön, ja raivoissaan välähtelevät revontulet lataavat ihmisen poissaoloon painokkuutta”, Kiurujoki kirjoittaa ja näyttää että haastavakin runous käsittelee kaikkia koskettavia aiheita.

Helga Westille raati myöntää kunniamaininnan hänen kritiikistään, joka vertailee Inger-Mari Aikion kaksikielisen teoksen 69 čuoldda / pylvästä (suomentanut Helena Sinervo) alkuperäiskieltä käännökseen, ja tutkii kahden kielen väliin aukeavaa kuilua. Kritiikkitekstissä hyödynnetään kriitikon ainutlaatuista asemaa molempia kieliä ja kulttuureja tuntevana lukijana.

Kilpailuraati sai luettavakseen 36 kritiikkiä, joiden taso oli huomattavan korkea. Runografin puolesta raadissa toimivat Daniil Kozlov, Janette Hannukainen, Omppu Martin ja Vesa Rantama. Kilpailu oli suunnattu kriitikon uraa vasta tavoitteleville ei-ammattimaisille kritiikkien kirjoittajille.

Runografi-projektiin voi tutustua hankkeen nettisivuston kautta. Parhaillaan betatestausvaiheessa oleva arvostelusivusto lanseerataan julkisuuteen keväällä 2021.